.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

wtorek, września 14, 2004

Z komunistycznej biblii

WINO
napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej miazgi lub soku z winogron (w. gronowe), a także z innych owoców - np. porzeczek, jabłek - z dodatkiem cukru w celu uzyskania odpowiedniej zawartości alkoholu (w. owocowe); produkcja w., znana od starożytności, polega na odfermentowaniu miazgi (moszczu) z udziałem drożdży oraz dojrzewaniu młodego w.; produktem ubocznym procesu fermentacji są m.in. fuzle, które będąc różnymi substancjami smakowo-zapachowymi, stanowią o tzw. bukiecie w.; zawartość cukru w w. stanowi kryterium podziału w. na: stołowe (wytrawne, półwytrawne) i deserowe (półsłodkie, słodkie i b. słodkie); rozróżnia się w.: białe, czerwone i różowe (rosé) i musujące (szampan); znakomitymi w. są m.in.: burgundzkie, sherry, chianti, madera, malaga, portwein. Najw. spożycie wina ma miejsce we Francji (44,7 mln hektolitrów), Argentynie (32,1), na Węgrzech (30,8), w Szwajcarii (28,5), Danii (26); najw. producentami są (w mln hektolitrów): Francja 60 mln (22% produkcji światowej), Włochy - 58,7 (21%), Hiszpania - 33 (12%), USA - 18,6 (7%), Argentyna 12,7 (5%), RPA - 10 (4%), Australia 6,8 (2%), Chile - 3,8 (1%).