Wino ryżowe
Myjemy 1 kg ryżu i wrzucamy go do 4 l wody z matką drożdżową. Nstępnie zalewamy syropem z 1 kg cukru i ok. 1 l wody i odstawiamy na 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym okresie cukier powinien się "przeżreć" z drożdżami. Następnie zlewamy nastaw znad ryżu i wlewamy go do gąsiorka, po czym dodajemy jeszcze 0,5 kg cukru (najlepiej wcześniej zmieszać z otrzymanym dotychczas produktem) i dla wzbogacenia smaku i zapachu dodajemy ok. 20 dkg rodzynków. Następnie odstawiamy gąsior na 3 miesiące po czym zlewamy wino do butelek i umieszczamy w chłodnej piwnicy. Wino to zdobyło wielką popularność wśród moich znajomych. Polecam gorąco zwłaszcza do stawiania na zimę, kiedy brak świeżych owoców.
2 Comments:
ciekawe , ciekawe...aż kusi żeby spróbować! :-) ale teraz koniec, sio od komputera, trzeba wybyć na miasto by spróbować tegorocznego beaujolais, ponoć cierpkie w smaku z braku słońca ale za to w nucie ma maliny!pozdrawiam,gratuluję stronki i pędze na krakowski rynek na winko! Anka
Wyszło wyśmienite! Ten przepis jest genialny! Polecam!
Prześlij komentarz
<< Home