.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

poniedziałek, września 20, 2004

Wino ryżowe

Myjemy 1 kg ryżu i wrzucamy go do 4 l wody z matką drożdżową. Nstępnie zalewamy syropem z 1 kg cukru i ok. 1 l wody i odstawiamy na 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym okresie cukier powinien się "przeżreć" z drożdżami. Następnie zlewamy nastaw znad ryżu i wlewamy go do gąsiorka, po czym dodajemy jeszcze 0,5 kg cukru (najlepiej wcześniej zmieszać z otrzymanym dotychczas produktem) i dla wzbogacenia smaku i zapachu dodajemy ok. 20 dkg rodzynków. Następnie odstawiamy gąsior na 3 miesiące po czym zlewamy wino do butelek i umieszczamy w chłodnej piwnicy. Wino to zdobyło wielką popularność wśród moich znajomych. Polecam gorąco zwłaszcza do stawiania na zimę, kiedy brak świeżych owoców.

2 Comments:

At 7:44 PM, Anonymous Anonimowy said...

ciekawe , ciekawe...aż kusi żeby spróbować! :-) ale teraz koniec, sio od komputera, trzeba wybyć na miasto by spróbować tegorocznego beaujolais, ponoć cierpkie w smaku z braku słońca ale za to w nucie ma maliny!pozdrawiam,gratuluję stronki i pędze na krakowski rynek na winko! Anka

 
At 2:02 PM, Anonymous Anonimowy said...

Wyszło wyśmienite! Ten przepis jest genialny! Polecam!

 

Prześlij komentarz

<< Home