.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

wtorek, listopada 23, 2004

Szampan

Szampan - jest niekoronowanym królem win musujących. Nazwa pochodzi od regionu geograficznego, w którym jest produkowany, bowiem tylko wino musujące wytwarzane w ściśle określonym rejonie w okolicach Reims i Epamay w północnej Francji ma prawo do używania tej nazwy. Jego produkcja jest kosztowna, gdyż musi dojrzewać w butelkach, w których będzie sprzedawany (metoda szampańska). "Extra brut" to szczególnie wytrawny szampan. "Brut" to bardzo wytrawny lub wytrawny, "sec" - półwytrawny do słodkiego, "demi sec" to słodki, a "doux" - bardzo słodki szampan.
Wina musujące - są to wina o dużej zawartości dwutlenku węgla. Zatem do tej grupy należy zarówno szampan jak i wina określane w Niemczech jako sekt, a w innych krajach cremant, spumante i cava. Wszystkie one zawierają dwutlenek węgla wytwarzający się w czasie wtórnej fermentacji (w butelkach lub w zbiomiku) lub są sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla pod ciśnieniem 3 atmosfer w temperaturze 20°C.