.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

środa, października 20, 2004

Beaujolais (bożole)

Znane, przeważnie czerwone wino francuskie, pochodzące z okręgu o tejże nazwie, w najbardziej na południe usytuowanej części rejonu Burgundii i produkowane z odmiany winogron Gamay noir. Wino Beaujolais jest obecnie jednym z win czerwonych najczęściej konsumowanych na świecie i chociaż produkuje się go wiele, jednak zapotrzebowanie jest tak duże, że zaczynają powstawać wątpliwości, czy jego jakość się nie pogorszy. Tak jak młoda dziewczyna, której świeżość jest największym urokiem, wino to, dojrzewające szybko, najlepiej smakuje, gdy jest świeże i młode; toteż w restauracjach pobliskiego miasta Lyonu jest podawane często w karafkach, podobnie jak Heuriger na Grinzingu w Wiedniu. Już po 1-1,5 roku po wyprodukowaniu jest ono gotowe do konsumpcji, a więc oczywiście jest znacznie tańsze od win, które wymagają kilkuletniego leżakowania. Jest to wino lekkie o mocy 10-11°, niezbyt mocno zabarwione, aromatyczne, przyjemne w smaku, a pewna kwasowość czyni je specjalnie odświeżającym, szczególnie w lecie; należy także namienić, że w przeciwieństwie do innych win czerwonych należy je spożywać w temperaturze piwnic lub nawet lekko schłodzone do 8-10°C. Wina z tego okręgu mogą nosić nazwę wina burgundzkiego - Bourgogne lub Beaujolais. Mogą też mieć dodatkowo lub wyłącznie nazwę gminy, z której pochodzą; takich gmin jest dziewięć, a pomiędzy nimi najbardziej znane i cenione są: Moulin à Vent (czyt. molę a wan) i Fleurie (czyt. fleri).

5 Comments:

At 6:12 PM, Anonymous Anonimowy said...

beujolais jest gotowe do konsumpcji o ile dobrze pamietam pierwszym tygodniu wrzesnia wiec jakies 4 tygodnie o wyprodukowaniu...

 
At 1:53 PM, Anonymous Anonimowy said...

Można się zachwycać...ale prawdziwy Francuz tego kwasiora nie pije...to snobistyczny zwyczaj nie-Francuzów, zachwycanie się tym winkiem.

 
At 11:43 AM, Anonymous Anonimowy said...

Beaujolais sprzedawane jest jeszcze tego samego roku od trzeciego czwartku listopada (czyli tzn zwanego Święta Beaujolais)...
osobiście nie mam nic przeciw Beaujolais, ale wole wino ;)

 
At 11:20 PM, Anonymous Anonimowy said...

A ja właśnie byłam na święcie wina obchodzonym po raz trzeci w Kościerzynie...mi smakuje

 
At 6:17 PM, Anonymous Anonimowy said...

Wiele osób myli tutaj Beaujolais z Beaujolais Nouveau. Beaujolais Nouveau jest gotowe do picia bardzo szybko i właśnie charakteryzuje je owa kwasota. Francuzi jako tacy go nie piją, ba są źli, że tylko z Nouveau jest kojarzone Beaujolais.
Właściwe Beaujolais jest winem lekkim, bardziej na wakacje, jest doceniane.

Pozdr z Bordeaux

 

Prześlij komentarz

<< Home