.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

poniedziałek, września 20, 2004

Wino gronowe, stołowe lekkie

Zawartość cukru w owocach jest tym większa im dojrzalsze są winogrona. Moszcz winogronowy wykazuje zawartość cukru w takich granicach, że można z niego uzyskać wino gronowe o mocy 8-10% bez dodatku cukru. W tym przypadku moszcz nie wymaga żadnego doprawiania, tj dodatku cukru, kwasu, pożywki oraz drożdży. Moszcz wytłoczony z owoców, postawiony w gąsiorku w ciepłym miejscu, fermentuje szybko i klaruje się dobrze, jeżeli winogrona użyte do jego sporządzenia były zdrowe i nie zapleśniałe. Otrzymane wino jest jednak słabe, musi więc być przechowywane w niskiej temperaturze (w piwnicy), a po kilk miesiącach wypite, gdyż nie nadaje się do dłuższeego przechowywania. Sporządzając wino z winogron krajowych, należy wziąć pod uwagę, że są one zawsze mniej słodkie niż winogrona z krajów winiarskich, w których stopień nasłonecznienia jest o wiele wyższy. Z tego powodu do moszczu winogron krajowych należy w zasadzie zawsze dodawać cukru. Pozwala to na uzyskanie wina stołowego lekkiego.