.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

wtorek, listopada 30, 2004

Leżakowanie

Nastawiliśmy wino. Gdy zakończy się fermentacja i trunek dojrzeje, czyli nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu, przelejemy go do butelek. Teraz musimy zadbać, by jego jakość nie pogorszyła się w trakcie przechowywania. W wyklarowanym winie bowiem zachodzą jeszcze różne procesy chemiczne zmieniające smak i zapach. Stwórzmy takie warunki, aby te zmiany były korzystne.
Wino bardzo łatwo chłonie obce zapachy. Tak więc przelanie go do czystych butelek, pozbawionych wszelkich zapachów, to prawie połowa sukcesu. W usunięciu nieprzyjemnej woni, wyczuwalnej czasem nawet w czystych butelkach, pomoże soda. Sypiemy pół łyżeczki, wlewamy szklankę ciepłej wody i odstawiamy na 1-2 godziny, po czym wylewamy i dokładnie płuczemy.