.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

wtorek, listopada 30, 2004

Jeszcze o leżakowaniu

Zlewając wino do butelek, zachowujemy około 1 cm wolnej przestrzeni między korkiem a powierzchnią płynu. Butelki zatykamy długimi naturalnymi korkami.

Umieszczamy trunek w chłodnej ciemnej piwnicy lub - w ostateczności - w spiżarni, ale również chłodnej i zaciemnionej. Optymalna temperatura przechowywania wina wynosi 10-123/4C. Dopuszczalne są wahania w granicach 5-183/4C.

Jeśli korki zalakujemy, wówczas butelki mogą stać na półkach, ale jeśli zrezygnujemy z lakowania, powinniśmy je położyć na specjalnych półkach (najlepiej w zamykanej szafce) lub na stojakach. Zanurzony w płynie korek nie wysycha i tym samym dobrze chroni wino przed dostępem powietrza, niekorzystnie zmieniającego smak trunku.

Niewielki zapas wina (zarówno domowego wyrobu, jak i markowego) możemy przechowywać w lodówce. W najnowszych typach lodówek są już nawet montowane odpowiednio wyprofilowane plastikowe półki, umożliwiające położenie kilku butelek wina.

1 Comments:

At 4:59 PM, Anonymous Anonimowy said...

Dziękuję za te informacje, są wyczerpujące jak dla mnie , młodego winiarza!

 

Prześlij komentarz

<< Home