.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

sobota, grudnia 18, 2004

O leżakowaniu

Okres dojrzewania, czyli leżakowania wina, jest bardzo różny i waha się w granicach od 3 miesięcy do kilku lat w zależności przede wszystkim od typu wina (słabe czy mocne), temperatury leżakowania, stopnia zetknięcia z powietrzem itd. Wina lekkie dojrzewają szybko i nie mogą być długo leżakowane, gdyż tracą po pewnym czsie przyjemny smak, a jednocześnie bardzo łatwo ulegają zepsuciu. Wskutek małej ilości alkoholu nie są one chronione przed zakażeniem przez szkodliwe drobnoustroje, dlatego też muszą być przechowywane w niskiej temperaturze w dobrze zasiarkowanych i pełnych naczyniach, do których dostęp powietrza jest minimalny. Wina takie w ciągu 2-3 miesięcy są dojrzałe do spożycia i nie nadają się do dłuższego przechowywania. Podczas leżakowania ociąga się je raz lub najwyżej dwa razy. Do tej grupy win należą również wszelkie wina jabłkowe, bez różnicy typu, które na ogół nie powinny być długo leżakowane i przeznaczone są z reguły do szybkiej konsumpcji (zwykle w okresie 1 roku). Wina stołowe muszą już leżakować dłużej, tj. od 6 miesięcy do 2 lat. Wina mocne, deserowe wymagają znacznie dłuższego okresu leżakowania, przeciętnie nie mniej niż 2 lata, a często muszą leżakować w ciągu 3 do 5 lat. Wina takie obciąga się kilka razy, co najmniej 3-krotnie. Pierwszy obcią przeprowadza się po zakończeniu fermentacji do słąbo zasiarkowanego naczynia zaopatrzonego w rurkę fermentacyjną (w naczyniu tym wino w dalszym ciągu słąbo fermentuje). Następnego obciągu dokonuje się po 6-9 miesiącach, a trzeciego po 1,5 roku - już do mocniej siarkowanych naczyń. Wino ściągane systematycznie znad osadu pobiera pewne ilości tlenu z powietrza, co stanowi konieczny warunek prawidłowego postępu procesu dojrzewania. Najlepsze efekty widoczne są przy leżakowaniu w temperaturze 10-12oC. Do leżakowania wina używa się przeważnie gąsiorków i balonów, czasem beczek dębowych.

1 Comments:

At 11:38 AM, Anonymous Anonimowy said...

Witam ehh mam takie pytanko wlasnie zaczolem rozlewac wino do butelek tylko ze nie posiadam jeszcze laku czy bede mogl to wino potem zalakowac czy raczej jest to niewskazane ??? prosilbym o jakas rade czekam na odpowiedz faazaa123@wp.pl

 

Prześlij komentarz

<< Home