.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

poniedziałek, stycznia 17, 2005

Sangrii

Napój ten, zwany też SANGRIĄ, jest long drinkiem pochodzącym z wysp rejonu Morza Karaibskiego, gdzie był bardzo popularny już w 1736 r. Przypuszcza się, że przepis na ten napój przywieźli z sobą koloniści hiszpańscy. Sangaree jest przekręconym wyrazem hiszpańskim sangre, oznaczającym krew. Sporządzany był na czerwonym winie z dodatkiem soków owocowych, cukru i przyprawiony gałką muszkatołową. Doskonały jest w tropiku i w krajach o ciepłym klimacie. Sangrię pije się na zimno i na gorąco. Zimną spożywało się dawniej w temperaturze pokojowej, a dziś robiona jest z dodatkiem lodu. W końcu XIX w. Sangrię sporządzano również z mocnego piwa, wina sherry lub porto oraz z mocnych wódek (brandy, whiskey). Z czasem barmani dodawali do napoju różne aromatyczne likwory. Od niedawna Sangria robiona na czerwonym winie stała się modnym i popularnym napojem w całej Europie.

1 Comments:

At 10:40 AM, Blogger Unknown said...

Vous avez un blog très agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour à lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arrière.

Merci pour est un bon blogger.

 

Prześlij komentarz

<< Home