.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

piątek, lutego 04, 2005

Butelka albo karafka - jak podawać wino

Wina domowej roboty najlepiej przed podaniem na stół przelać do ładnej karafki, dopasowanej kształtem i barwą do kieliszków oraz reszty zastawy. Podawanie takiego trunku w butelce po markowym winie nie jest eleganckie. Wina kupione podajemy w firmowej butelce. Ich z kolei nie wypada przelewać nawet do najładniejszej karafki. Wyjątek stanowią tylko stare wina czerwone, które można podawać zarówno w butelce, jak i w karafce.

Butelkę z trunkiem możemy umieścić w podłużnym koszyczku, kupionym w butiku lub galerii. Co prawda w niektórych poradnikach dla koneserów win radzi się, aby na wytwornych przyjęciach podawać w takim opakowaniu tylko stare markowe wina czerwone, ale nie popełnimy gafy, jeśli podczas domowej biesiady włożymy do koszyczka zwykłe wino stołowe. Wygląda to bardzo dekoracyjnie.