.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

czwartek, marca 24, 2005

Najbardziej znane winorośle

Podstawowe szczepy winorośli

klasyka czerwonych:

Cabernet Savignon: najbardziej popularna odmiana czerwona. Daje wina o głębokiej barwie i aromacie, np. wina Bordeaux z Medoc. Cechuje je wyjątkowa długowieczność.

Marlot: nadaje winu łagodność. Najsłynniejsze uprawiane są w okolicach Saint-Emilion i Pomerol w Bordeaux. Łączy się je często ze szczepem Cabernet Savignon a także Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc.

klasyka białych:

Chardonnay: najpopularniejsza odmiana białych winogron. Daje wina wytrawne z mocnym bukietem. Z jego powstaje świetne wino Chablis. Jest to także jedna z odmian winogron używana do produkcji szampana.

Sauvignon Blanc: z tej odmiany powstają najczęściej lekkie białe, smakujące najlepiej, gdy są młode (Sancerre i Puilly Fume).

warte uwagi są też:

Gamay: czarne winogrona stosowane głównie do produkcji win czerwonych, szczególnie smacznych gdy są młode. Wytwarza się z nich, np. słynne Beaujolais, które pija się, zaledwie w kilka tygodni po zbiorach.

Sanglovese : z niego produkuje się słynne Chianti i Brunello di Montalcino - włoski szczep czerwony, typowy dla Toskanii.