.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

czwartek, kwietnia 07, 2005

Klasyfikacja win

Sprawa właściwego podziału win, czyli tzw. klasyfikacji, jest dość skomplikowana i zależy od tego, jakie cechy wina, czyli tzw. wyróżniki klasyfikacyjne, zostają wzięte za podstawę podziału. Poniżej podany jest podział win według najczęściej stosowanych wyróżników.

Barwa wina
W zależności od barwy rozróżnia się wina:
a) białe, o barwie od jasnożółtej, poprzez żółtą do brążowej;
b) czerwone, o barwie od jasnoczerwonej do ciemnowiśniowej z odcieniem fioletowym;
c) różowe,

Zawartość alkoholu(czyli moc wina).
W zależności od zawartości alkoholu wina dzieli się na:
a) lekkie (słabe), zawierające do 10% obj. alkoholu;
b) średniej mocy,zawierające 10 do 14% obj. alkoholu;
c) mocne,zawierające 14 do 18% obj. alkoholu ;
d) wzmocnione lub alkohlizowane, zawierające powyżej 18% obj. alkoholu; są to wina przeważnie sporządzane w domu.

Zawartość cukru
W zależności od zawartości cukru wina dzielą się na:
a) wytrawne, o zawartości cukru do 1,5%;
b) półwytrawne, o zawartości cukru od 2 do 4%;
c) półsłodkie, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%;
d) słodkie i bardzo słodkie,zawierające od 8 do 16% cukru.

Sposob konsumpcji
W zależności od sposobu konsumpcji rozróżnia się wina:
a) stołowe, spożywane podczas jedzenia; są to wina wytrawne i półwytrawne;
b) deserowe, podawane po jedzeniu, do ciast i deseru; są to wina słodkie i półsłodkie;
c) likierowe, spożywane jak deserowe; są to wina mocne i bardzo słodkie, o dużej zawartości ekstraktu, tzw. ciężkie;