.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

środa, kwietnia 13, 2005

Temperatury podawania wina

Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie "temperatura pokojowa" pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C. Wina podajemy w nastepujących temperaturach:

- Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C,

- Wina białe - w temperaturze 8-12°C,

- Wina młode czerwone - w temperaturze 13-14°C,

- Wina lekkie czerwone - w temperaturze 14-16°C,

- Wina szlachetne i stare roczniki - w temperaturze 18°C.

1 Comments:

At 12:17 PM, Anonymous Świat Domowych Alkoholi said...

To bardzo uproszczony schemat podawania wina. Temperatura zależy w dużej mierze od tego, czy wino jest stare, rocznikowe (szampan) jaki jest jego poziom alkoholu itp. W innej temperaturze podamy Porto, które też jest winem czerwonym, Sherry nie będziemy chłodzić tak jak białe wina. Podobnie, z dojrzałym Tokajem.

 

Prześlij komentarz

<< Home