Temperatury podawania wina
Najważniejszą kwestią przy podawaniu wina jest jego temperatura. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę na fakt, iż okrelenie "temperatura pokojowa" pochodzi z czasów kiedy wynosiła ona nie więcej niż 18° C. Wina podajemy w nastepujących temperaturach:
- Szampany powinny być podawane w temperaturze 6-8°C,
- Wina białe - w temperaturze 8-12°C,
- Wina młode czerwone - w temperaturze 13-14°C,
- Wina lekkie czerwone - w temperaturze 14-16°C,
- Wina szlachetne i stare roczniki - w temperaturze 18°C.
1 Comments:
To bardzo uproszczony schemat podawania wina. Temperatura zależy w dużej mierze od tego, czy wino jest stare, rocznikowe (szampan) jaki jest jego poziom alkoholu itp. W innej temperaturze podamy Porto, które też jest winem czerwonym, Sherry nie będziemy chłodzić tak jak białe wina. Podobnie, z dojrzałym Tokajem.
Prześlij komentarz
<< Home