.comment-link {margin-left:.6em;}

Wineczko

O winach skomplikowanych i wyszukanych, ale także o prostych i napojach winopodobnych...

poniedziałek, stycznia 17, 2005

Sangrii

Napój ten, zwany też SANGRIĄ, jest long drinkiem pochodzącym z wysp rejonu Morza Karaibskiego, gdzie był bardzo popularny już w 1736 r. Przypuszcza się, że przepis na ten napój przywieźli z sobą koloniści hiszpańscy. Sangaree jest przekręconym wyrazem hiszpańskim sangre, oznaczającym krew. Sporządzany był na czerwonym winie z dodatkiem soków owocowych, cukru i przyprawiony gałką muszkatołową. Doskonały jest w tropiku i w krajach o ciepłym klimacie. Sangrię pije się na zimno i na gorąco. Zimną spożywało się dawniej w temperaturze pokojowej, a dziś robiona jest z dodatkiem lodu. W końcu XIX w. Sangrię sporządzano również z mocnego piwa, wina sherry lub porto oraz z mocnych wódek (brandy, whiskey). Z czasem barmani dodawali do napoju różne aromatyczne likwory. Od niedawna Sangria robiona na czerwonym winie stała się modnym i popularnym napojem w całej Europie.